Звіт про діяльність за 2008 рік – «Горизонт Змін» Перейти до контенту

Звіт про діяльність за 2008 рік

Протягом 2008 року КМГО „Молода Черкащина” плідно працювала над реалізацією своїх основних завдань, освоювала нові напрямки роботи та брала участь в проектах партнерських організацій.   Так, за минулий рік було реалізовано 6 проект             ів, в рамках яких відбулося 62 інформаційні заходи (тренінги, семінари, круглі столи, прес-конференції, виставки тощо). Розпочато виконання ще 2-х проектів, які будуть завершені у 2009 році. Також було створено 10 видів друкованої продукції (брошур, буклетів, листівок, бюлетенів загальним накладом 8200 примірників) та 5 соціальних відеофільмів („Що таке дискримінація?”, „Молодіжна політика очима молоді”, „Політика: „жіночі” проблеми „нежіночої” справи”, ,,Моя правда про СНІД”, „Вихід”). Дві відеороботи демонструвалися на міжнародному правозахисному фестивалі „Сходи” в листопаді в Києві. За цей рік послугами організації скористалися близько 7500 осіб.   Представники від КМГО „Молода Черкащина” увійшли до створеної при управлінні МВС в Черкаській області Громадської ради з прав людини, започаткували партнерські відносини з молодіжною програмою Колегія Теодора Хойса (Германія), підвищили свої професійні навички на стажуванні та навчанні у Грузії, Швеції, США, Росії. Також минулого року організація змінила місцезнаходження офісу, тепер він знаходиться за адресою м. Черкаси, вул. Ільїна 266/2, к.2.

Загалом діяльність організації була скерована в наступних напрямках: Проекти спрямовані на посилення активності молоді в суспільстві:   Реалізовано проект „Молодіжна політика очима молоді”, профінансований МФ „Відродження”. Метою проекту є Підсилення прозорості молодіжної політики в Черкаській області, шляхом проведення моніторингу даної сфери силами молоді. В 2007 році було проведено тренінг „Що таке моніторинг: методологія та аналіз”, та розпочато виконання моніторингу молодіжної політики. За результатами моніторингу у 2008 році були створені інформаційні продукти (відеофільм та бюлетень „Молодіжна політика очима молоді”), проведено обговорення результатів на круглому столі. З грудня 2007 по грудень 2008 реалізовувався проект „Молодіжні ініціативи щодо покращення життя в громадах”, профінансований NED. Метою проекту було досягнення позитивних змін у громадах Черкаської області через сприяння роботі молодіжних громадських організацій та неформальних молодіжних об’єднань.   В рамках проекту було проведено серію круглих столів та семінарів в районах Черкаської області, видано інформаціні продукти (буклети та брошури), проведено конкурс міні-грантів.

Цього року фінансову підтримку отримали такі організації та проекти:

1.Проект «Молодь запитує: Чи потрібна Україні Канівська ГАЕС?!» (Фонд розвитку „Шевченків край”, Канів). Проект передбачав реалізацію інформаційно-просвітницької кампанії з метою проведення громадських слухань по темі необхідності побудови Канівської ГАЕС, вимогою проведення незалежної екологічної експертизи проекту та визначення наслідків для людей, природи краю, що виникнуть в результаті будівництва на березі Канівського водосховища біля с.Бучак Канівського району гідроакумулюючої електростанції.

2. Проект «Хто володіє інформацією – володіє світом» (Кам’янська районна громадська організація “Асоціація економічного розвитку Кам’янщини”, Кам’янка). Проект передбачає навчання молоді основам професії журналіста, щоб в подальшому вони могли обрати цей шлях, поспілкуватись з працівниками цієї почесної професії, почути про їхній досвід роботи та їхні приклади з життя, про ті життєві ситуації, які їм потрібно було вирішувати професійно та невідкладно. Крім того, було проведено тренінг зі студентами факультету журналістики та створення власної веб–сторінки, на якій буде розміщуватись інформація про виконання запланованих ідей, спортивний та культурний розвиток молодшого та старшого покоління.

3. Проект «Людина – оточуючий світ. Час змін» (Громадська організація Черкаське міське товариство захисту тварин «Друг», Черкаси). Проект спрямовано на активізацію черкаської молоді, формування її громадської позиції та відповідальності в різних сферах суспільного життя, в першу чергу екологічній. Зокрема, відбулося проведення масштабної інформаційно-роз`яснювальної та виховної кампанії (розповсюдження листівок, інформаційних матеріалів, буклетів тощо, проведення семінарів, лекцій з даної тематики для студентства, громадських слухань та обговорень) серед молоді, щодо стану екологічної проблематики взагалі та зоозахисної справи.

4. Проект «Сад пам’яті Максима Залізняка» (Черкаська обласна громадська організація «Екологія та соціальний захист», с. Івківці, Чигиринський р-н). У 2008 році виповнилося 240 років з початку українського національно-визвольного повстання – Коліївщини, одним з ватажків якого був Максим Залізняк, який народився в Івківцях. В результаті проекту шляхом проведення молодіжної сільської толоки створено громадський сад пам’яті Максима Залізняка. У висадженні саду взяли участь студенти ЧНУ ім. Б.Хмельницького, школярі з сіл Івківці та Медведівка, місцеві жителі. Всього на території 1 га саду висадили близько півтори стотні саджанців, переважно яблунь та груш.

5. Проект «Побудова пам’ятного меморіалу жертвам голодомору та загиблим в боях ВВВ і односельчанам, які повернулися з війни» (Малоканівецька рада ветеранів спільно з регіональною молодіжною ініціативною групою, с. Малі Канівці, Чорнобаївський р-н). В результаті проекту встановлено пам’ятний меморіал, що являє собою хрест пам’яті жертв голодомору (з двох гранітних плит на гранітній основі) між могилами загиблим в роки Великої вітчизняної війни. На передньому плані встановлено подвійну стелу з бутового каменю з прізвищами тих жителів села, хто загинув і тих, хто повернувся з війни. До акції були залучені, як представники молодого покоління, що прагнуть вшанувати пам'ять своїх предків, так і представники старшого покоління.

6. Проект «Молодь проти негативних соціальних явищ» (Молодіжна ініціативна група, с. Стеблів, Корсунь-Шевченківський р-н). Проект направлений на досягнення довготривалих локальних змін у сфері протидії негативним соціальним явищам. В рамках проекту відбулася низка заходів по профілактиці негативних соціальних явищ, планується і надалі залучати шкільну молодь сільської місцевості до вирішення проблем молодіжного середовища.

7. Проект «Запобігання поширенню ВІЛ/СНІД серед молоді Сміли» (Смілянська міська громадська організація «Внуки та правнуки переможців Великої вітчизняної війни», Сміла). Проект спрямовано на профілактику ВІЛ/СНІД серед молоді м. Сміла, поширення достовірної інформації про СНІД, формування у молоді віком 13 – 18 років активної життєвої позиції. Було проведено серію інформаційно-просвітницьких заходів (семінарів та круглих столів) в навчальних закладах м. Сміла.

 8. Проект «Етнофестиваль «Трипільські зорі» (Молодіжна ініціативна група спільно з БФ «Наддніпрянський фонд», Черкаси). Проектом започатковано доброчинний етнофестиваль "Трипільські зорі" - проведено першу одноденну вечірку в парку 50-річча Перемоги, під час якої виступали відомі українські та черкаські музичні гурти, що грають у стилі фолк та етно.

Проекти, спрямовані на вирішення ґендерних проблем:   В березні закінчилася реалізація проекту „Солідарність жінок у прагненні змін”, профінансованого Фондом розвитку демократії при посольстві США. В рамках проекту в 2007 році було проведено моніторинг застосування та виконання в Черкаській області українського законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, надрукований та широко розповсюджений довідник «30 & 1 питання про ґендер», проведено 10 виїзних тренінгів з ґендерного навчання в районних центрах області. У 2008 році було створено та презентовано відеофільм „Політика: „жіночі” проблеми „нежіночої” справи” героїнями якого стали активні жінки Черащини, і який ставить питання щодо того, що заважає жінкам реалізуватися в політичної сфері. Також проведено тренінг „Розвиток регіональних ініціатив” для жінок з 6-ти районів Черкаської області.   Також силами представників КМГО „Молода Черкащина” проводиться навчання основам гендерної теорії та практики держслубовців. Так проведено заняття для представників Соснівської районної ради, відділів у справах сім’ї та молоді з різних районів черкаської області.   З вересня розпочато виконання проекту „Сприяння розвитку ґендерного бюджетування в Черкаській області”, профінансованого Українським Жіночим Фондом. Розпочато проведення ґендерного аналізу соціальних видатків бюджету Черкаської області на 2008 рік. Проект також передбачає видання брошури за результатами аналізу та проведення круглого столу «Врахування ґендерної складової при розробці місцевих бюджетів». Реалізація проекту триватиме до кінця квітня 2009 року.

Проекти, спрямовані на подолання епідемії ВІЛ/СНІД та пропаганду здорового способу життя:   Реалізовано проект „Жіночі бесіди про СНІД”, профінансований програмою Матра КАП. Метою проекту є проведення профілактики статевої передачі ВІЛ/СНІДу серед дівчат-старшокласниць сільських шкіл Черкаського району. В результаті проекту проведено опитування серед старшокласниць (результати за посиланням створені інформаційні продукти (брошура, листівки та міні-серіал „Моя правда про СНІД”), проведено 10 тренігів в селах Черкаського району та акцію до дня пам’яті людей, що померли від СНІДу. Фільм „Моя правда про СНІД” демонструвався на правозахисному кінофестивалі „Сходи” 30 листопада у Києві. Також його можна подивитися в мережі Інтернет на сайті www.intv-inter.net

Проекти по представленню інтересів людей з обмеженими можливостями: З червня почалася реалізація проекту «Доступне працевлаштування для молоді з особливими потребами». Проект профінансований Світовим банком і передбачає створення Інформаціного центру, що акумулюватиме інформацію про бажаючих працевлаштуватись інвалідів та про вакансії від роботодавцев. В цьому році вже зібрано бази даних, проведено 5 тренінгів по профорієнтації для молоді з особливими потребами, ярмарка вакансій, відзнято та презентовано відеофільм „Вихід”, який демонструвався на 2-х місцевих телеканалах. Робота по проекту продовжуватиметься до червня 2009 року.

Правозахисні та правопросвітницькі проекти:  Реалізовано проект „Що таке дискримінація?”, профінансованого Канадським фондом регіонального розвитку та Європейською Молодіжною Фундацією. Метою проекту було підвищення поінформованості молоді про види дискримінації та її прояви у сучасному світі, а також розвиток толерантності в молодіжному середовищі. В рамках даного проекту було створено інформаційні матеріали (брошура та відеофільм „Що таке дискримінація?”), проведено ряд тренінгів та засідань Дискусійного клубу для студентів ВНЗ Черкаської області. Кульмінацією проекту стало проведення виставки фоторобіт „Дискримінація в Україні – молодь проти”, що пройшла в 3-х містах Черкаської області.  

В рамках роботи в Громадській раді з питань забезпечення прав людини при УМВС в Черкаській області, представники „Молодої Черкащини” брали участь в роботі мобільних груп, які проводили моніторинг роботи підрозділів УМВС. Також силами нашої організації було розроблено лекції з ґендерної просвіти та ліквідації дискримінації, а також проведено 2 семінарських заняття на тему протидії дискримінації і ксенофобії з особовим складом міліції. Детальніше з роботою Громадської ради можна ознайомитися тут http://mch.ck.ua/main/ua/index.php?category=news&id=160. За вагомий внесок у роботу Громадської ради Вікторію Феофілову було нагороджено грамотою від УМВС в Черкаській області. Проекти євроатлантичного спрямування:   КМГО „Молода Черкащина” виступила соорганізатором міжнародної науково-практичної конференції „НАТО – наука заради миру і безпеки”, що пройшла в Черкасах. Представник Коаліції Сергій Пасічник став членом науково-організаційного комітету. Метою конференції було інформування громадськості про наукову співпрацю України з Євроатлантичним Альянсом, обмін досвідом з питань євроатлантичної інтеграції Україні та перспективної співпраці з країнами Альянсу у сфері екології, техногенних забруднень, боротьби з тероризмом і ліквідації їхніх наслідків.